Vandra hållbart med Urban Axelsson

De populäraste vandringslederna får allt mer uppmärksamhet. Hur kan vi göra för att minska vår påverkan på de allra mest etablerade områdena? Vi ställde frågan till vår Lundhagsvän Urban Axelsson, friluftsguide med 365 utedagar per år.

storulvån-dag2-6.jpg

– Ge dig bara ut, du behöver inte gå där alla andra går. Det finns massor med vandringsleder som håller på att växa igen medan det blir mer och mer folk på de kända ställena, som till exempel Jämtlandstriangeln och Kungsleden där det ibland är överbelamrat. Kanske hänger det ihop med de sociala medierna där enstaka kända ställen hypas. Vi måste istället hypa de okända platserna för att inte de populäraste ställena ska överbelastas.

– Jag var i Sydamerika för två år sedan. Vi hamnade i Peru och Cuzco, men istället för att gå den vanliga inkaleden upp till Machu Picchu valde vi en annan mindre känd inkaruin. Där var vi nästan helt ensamma, vi kanske träffade tio personer per dag. Och ruinerna såg ju ut nästan exakt som Machu Picchu. Vi badade nakna i ett vattenfall mitt på dagen.

Urbans tre vandringstips

Vandra lokalt
– Välj någon vandring i närområdet så att du slipper resa iväg. Säkerligen har du något bra område i närheten av där du bor. Man behöver absolut inte resa långt för att hitta bra vandring. Det behöver inte vara speciellt spektakulärt – upplevelsen får du ändå.

Förkovra dig
– Kombinera vandringen med något utöver själva promenaden. Leta upp något kulturellt, något historiskt, något som kan krydda vandringsupplevelsen. Gå mellan vingårdar eller mellan lite oländigt belägna fjällstationer. Eller gå längs Höga kusten. Försök att fördjupa dig och lära dig något om området där du vandrar.

Flytta gränserna
– Push your limits. Utmana dina gränser. Jag tror du växer som människa när du träffar moder natur och hon är lite gramse nån dag. Man får ge sig ut och prova sina gränser. Vi håller ju på att förslappas och försoffas. De små vardagsbekymren kan bli tunga bakslag men har man trotsat elementen så känns det som att ”ja men jag har ju överlevt en snöstorm så nog klarar jag det här vardagsproblemet också”.

Urban, du är definitivt galen i naturupplevelser. Vad kan stoppa dig från att vara ute? 
– Det måste till något ganska allvarligt fel i kroppen eller knoppen, annars tar jag mig ut. Jag stannar helst inte inne. Jag bröt ett ben för några år sedan men det vara bara att ställa om och anpassa utelivet efter det. Jag hoppade på kryckor och kollade på bäver. Jag cyklade mycket och paddlade. Visst, jag var tvungen att byta gips fyra gånger men det gick bra. Man får anpassa utelivet till skavankerna men ändå ta sig ut.