Att vandra 3oo mil genom Norge

Våra norska Lundhagsvänner Ida & Ida ska snart ge sig ut på sitt livs största äventyr, att vandra genom hela Norge på längden. Det innebär ungefär 300 tuffa mil genom all typ av terräng. Vi kommer givetvis att följa deras äventyr här. Loggboken kommer att uppdateras kontinuerligt.

11 maj 2020

”Eftersom Norgeturen är en så lång resa kan vi inte bära med oss allt vi behöver. Vi försöker ta med oss en baspackning med gaskök, kläder, kartor, sovsäckar och liggunderlag så långt som möjligt. Sedan har vi depåer med mat som vi hämtar på vägen. Det blir mest frystorkat och annan mat som inte väger så mycket. Planeringen av depåer har varit en stor del av förberedelserna. Var ska depåerna finnas? Hur ofta behöver vi mat? Vi började med att titta vart vi kunde skicka mat. Bemannade och privata stugor. Folk vi känner. Postkontor. Nu är alla depåer på plats och vi har fått så mycket positiv feedback. Det finns väldigt många trevliga människor där ute.”

 

Ruttplanering
”Vi kom snabbt överens om att vi ville gå så mycket som möjligt i terräng. Vi landade till slut på en rutt längs det som kallas ”norra åsen”. För att få en överblick har vi använt turistkartor i stor utsträckning. Dessa har hjälpt oss mycket att hitta sammankopplade rutnät. Vi blev förvånade att vi förmodligen kan gå hela 280 mil i terräng upp till Nordkapp.”

 

Vad skiljer en så här lång tur från en ”vanlig”?
Först och främst är det närvaron. Vi har båda upplevt att ju mer vi reser, desto bättre har vi det både fysiskt och mentalt. På resan sugs vi ständigt in i de stunder som uppstår där och då. Vi är närvarande i nuet och i oss själva. Tiden saktar in. Och vi vill ha mer av den långsamma tiden, tiden där varje ögonblick är viktigt. Vi vill komma ihåg dagarna, låta timmarna komma och gå utan att grubbla om framtiden eller det förflutna.

En annan viktig faktor till varför vi vill göra Norge på längden är känslan av att bemästra situationen som vi får när vi är på tur. I vardagen går vi ofta till sängs med dåligt samvete över allt vi inte fick eller gjorde. På resan råder det motsatta, all onödig oro är försvunnen och glädjen är aldrig långt borta. Det kan vara glädjen över att oväntat bli bjuden på en bit choklad av turkompisen i dagens brantaste backe eller bara glädjen över att vara torr och mätt. På resan kryper vi ner i sovsäckarna, trötta i kropp och själ men med ett överflöd av känslan att behärska situationen.

Turbubblan
Man skulle kunna fråga sig vad vi två turkompisar har för mål med att vara mer på tur? Svaret kan vara att vi bara vill befinna oss i turbubblan till vardags. Vi älskar dagsturer och kortare turer, men mest av allt skulle vi vilja vara på tur varje dag. Våra vanliga turer är inte alltid tillräckligt långa. Vi kommer att uppleva att komma in i turbubblan utan att behöva återvända till vardagen efter en helg eller en dag. Därför valde vi Norge på längden, en riktigt lång resa med möjlighet att vara i turbubblan under lång tid och uppleva det vackraste Norge har att erbjuda. För oss är turlivet så viktigt att vi vill ge friluftslivet vår fulla uppmärksamhet i fem månader.

Så enkelt är det.

idahemans-ny1.jpg

Ida Ellingsund1.JPG

 

14 JUNI 2020

I skrivende stund er det nøyaktig 22 dager siden vi sto på det sørligste punktet i Norge, Lindesnes fyr og vendte skotuppene mot nord. I ryggsekkene hadde vi alt vi trengte for å tilbringe de neste fem månedene utendørs stadig underveis mot turens endepunkt, Nordkapp, som ligger ca 2500 km fra Lindesnes. Mange som passerer oss spørr om det er dette som er målet for turen, noe vi svarer bekreftende på. Men allerede fra dag en opplevde vi at kanskje det største målet med turen er nettopp det å være underveis, hver dag, i hvert steg vi tar. Eventyret begynte for fullt med en gang, og i løpet av 22 dager har vi opplevd vakker natur, hard og svett asfalt, men kanskje det som har rørt oss aller mest har vært gjestfriheten vi har opplevd. Fremmede har blitt til venner og vi har virkelig fått erfare hvor mye kjærlighet og tillit det bor i folk rundt dette landet. Vi har også fått erfare at ikke alt går som planlagt og at vi kanskje ikke alltid kan planlegge så langt frem i tid som vi ønsker. Spesielt i år har det vært ekstremt mye snø, noe som har mer eller mindre tvunget oss til å gå ei annen rute enn planlagt og som har inkludert mer asfaltgåing enn det føttene våre er komfortable med. Allikevel har det vært ei fantastisk reise så langt, og hver dag har vært fylt med store og små høgdepunkt. Så langt har vi gått ca. 375 km siden Lindesnes, og vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss til fortsettelsen.

idaida1.png

idaida2.png