Åre topphytte - Sveriges høyest beliggende kafé

Ludvig Tjärnström och Leslie Monroy driver Sveriges högst belägna kaféverksamhet. Det är inte på något sätt enkelt, men de serverar hembakade kakor, våfflor och hävdar att de har drömjobbet trots (eller är det tack vare?) de fullkomligt galna väderförhållandena på Åreskutans topp.

toppstugan-37.jpg

toppstugan-1.jpg

1892 var det dags att börja bygga upp det som skulle komma att bli Sveriges högst belägna fjällstuga, toppstugan på Åreskutan. Det är inte svårt att tänka sig utmaningen att då bygga en stuga på 1420 meters höjd i ett av världens styggaste klimat. Åreskutan ligger där som en magnet för Atlantens lågtrycksbanor som gärna och ofta tar vägen in över fjällkedjan just i höjd med Åre. Bygget genomfördes med material som fraktades upp med häst och släde. Man kan inte säga att stugan haft någon enkel tillvaro. Vindbyar på närmare 60 meter i sekunden och nedisning i absoluta världseliten hör inte till ovanligheterna. Dessutom vandrar ganska otäcka åskoväder över Åreskutans topp relativt ofta, vilket fått till följd att stugan brunnit ner vid flera tillfällen.

toppstugan-70.jpg

Från början fick man gå ända nerifrån byn, en ganska styv promenad på lite över 1000 höjdmeter. Men från och med att Bergbanan invigdes 1910 kunde man starta promenaden 556 meter över havet. Den stora förändringen kom 1976 då Kabinbanan invigdes och man kunde åka upp till platån bara 800 meter från toppstugan. Idag kan besökare tolka efter en skoter eller turskida sista biten upp och på sommaren finns det bara ett sätt att ta sig upp och det är att gå.

 

vädret styr allt

Idag bedriver den tredje generationen Tjärnström kaféverksamhet i stugan. Ludvig Tjärnström och hans fru Leslie Monroy, har serverat fika här sedan 2015 och har öppet så ofta som det går. Inte sällan sätter vädret käppar i hjulet. I vintras kunde de bara ha öppet fyra dagar i januari och lika många i februari.

toppstugan-53.jpg

– Man blir närmast som besatt av vädret, berättar Ludvig med ett skratt. Vi tittar oavbrutet på väderrapporterna. Varje timme. Dag ut och dag in. Det har blivit som en sjukdom. Mest påfrestande är väl när rapporten säger att vinden ska avta, för det är oftast vinden som sätter stopp för oss. När vinden ska gå ner måste ju vi ligga i startgroparna för att öppna så då sitter vi och väntar.

Vädret skiftar onekligen snabbt på Åreskutan. Ena minuten är det solsken och nästa drar oväder in. Snö- och hagelstormar på sommaren och enorma temperaturkast även på vintern. Förra sommaren var det en dag där man räknat att det var 37 grader, otroligt varmt. Som kallast har det varit 35-40 minus. Uppe på toppen är det 100% luftfuktighet så det flyger isbitar i luften när det blåser som värst.

– Men det är ganska intressant också det här med väderväxlingarna. Ena dagen ser stugan ut som en igloo, nästa dag är det barmark. Och nästa dag är det åter frost på marken. Man vet aldrig hur det kommer att vara. Och drar det in åska måste vi snabbt ta ner alla ner från berget, säger Ludvig. Vilket väder som än råder så hittar folk alltid upp hit, det är nästan unikt men också lite farligt.

toppstugan-x.jpg

Kaféverksamheten är alltså inte öppen varje dag. Men när vädret hindrar verksamheten finns ändå möjlighet att söka skydd i stugans så kallade skyddsrum innanför entrén. Senast förrförra sommaren blev det räddningen för en kvinna som övernattade där efter att ha överrumplats av hårt väder.

– När det blir riktigt dåligt väder är det svårt att orientera sig här. Nere i byn kan det vara sommar medan det här på toppen kan vara snöstorm så att du inte hittar ner igen. Och terrängen här är mycket speciell. Stora klippblock och stenskravel som gör det ganska svårt att ta sig fram på vissa ställen. Förra sommaren hjälpte vi bland annat en som ramlat och skadat sig. Vi hjälper folk hela tiden faktiskt, berättar Ludvig.

toppstugan-2.jpg

toppstugan-84.jpg

toppstugan-3.jpg

En fika på toppen

Att bedriva Sveriges högst belägna kafé är inte en vardag som vilken som helst. Här finns visserligen el men inget vatten så allt vi behöver måste vi frakta upp själva, de hembakade kakorna, kaffe, mjölk etc. Allt som kommit upp ska också fraktas ner, så skräpet sätter dem på ryggen och tar ner med skotern. Köket är av det enklare slaget men istället för plast fokuserar paret på återvunna papperstallrikar och muggar.

-Vi måste hela tiden vara redo, säger Leslie

Då vädret helt plötsligt tillåter oss att öppna och då måste det finnas nybakat fika och alla färskvaror som grädde och mjölk måste handlas in samma dag.

toppstugan-63.jpg

toppstugan-83.jpg

från mexico till åre

Ludvig är uppväxt i Åre och har spenderat mycket tid i toppstugan under sin uppväxt då både hans mormor och morfar och båda föräldrar har drivit verksamheten under många år tidigare. Min mamma jobbade på toppen och pappa nere i restaurang Stormköket som dem drev samtidigt. Jag gick emellan och åt glass, ingen hade koll på hur många jag hade ätit. Jag känner nog till varenda sten här, berättar Ludvig som började vistas på toppen så snart han kunde gå själv.

Leslie och Ludvig träffades i Mexico, där hon är född och uppvuxen. Kärleken förde henne till Sverige och numera bor dem i Åretrakten tillsammans med sin 4-åriga son. Innan jag flyttade hit till Sverige hade jag aldrig ätit en våffla eller ens sett snö. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle flytta hit eller än mindre att jag skulle prata svenska. Men jag är jätteglad för att det blev som det blev. Hennes familj har aldrig varit på besök, men hon brukar försöka förklara för dem hur det ser ut. Men dom har ändå svårt att förstå, dom är rädda för snön och kylan, skrattar hon.

toppstugan-75.jpg

 

Drömjobbet

Även om det är en enorm utmaning att bedriva verksamhet med såna vanskliga faktorer som spelar in lyser det hela tiden igenom hur mycket Ludvig och Leslie älskar jobbet att servera finfika och andra godsaker högt upp på ett berg där du har 360 graders panoramavy över fjället.
– Detta är verkligen drömjobbet. Den där morgonpromenaden i alla väder. Ibland kan det såklart vara jättetungt. Men när man inte haft öppet på några dagar längtar man. Att sätta sig i solen och ta en kopp kaffe och det är molnigt nere i byn – det är ganska häftigt, menar Leslie.

 

_LML0553.jpg

 

Ludvigs och Leslies pryltips

Polar Quest, kängor (länkad?)

– Lundhags varmaste vinterkänga är det bästa alternativet när det värsta vintervädret drar in över Åreskutan. Vare sig almanackan säger att det är sommar eller vinter.

Lundhags absolut varmaste vinterkänga, med löstagbar filtinnersko av ull. En känga med högt skaft, kraftfull cellgummibotten och Vibram® IceTrek Traction-sula. Skaftet i Perwanger® splitskinn är en hybridkonstruktion mellan våra 1-lager- och 3-lagerskängor. En kraftig 3-lagerskonstruktion omsluter foten stabilt och fördelar trycket under snörningen, överdelen på skaftet är smidigt och har bra ventilation. En ny konstruktion på plösen underlättar eventuella reparationer. Lästerna är reviderade för att passa in i det nya systemet med Regular-läster och ger bättre stöd även om volymen ökat för att ge plats för extra sockor. En kraftig cellgummibotten med Certech® 5.0-konstruktion ger stabilitet och isolation mot kylan och med en mjukare Vibram® IceTrek Traction-sula som passar utmärkt på isiga underlag.

 

Rocketeer, byxor

– Förstärkningar på knäna och knäskydd skyddar bra när man jobbar inom- och utomhus i alla väder.

Rocketeer Pant är Lundhags slitvarg i byxkollektionen. En funktionell, teknisk och mångsidig skalbyxa i 3-lagers Zethar stretch. Schoeller® Keprotec-förstärkning på knän och nederdelen av ben för optimal slitstyrka och med tejpade sömmar. Optimerade material för hög komfort och slitstyrka. En trotjänare med många features, som blir din vän under lång tid framåt.

 

Viik, jacka

– En perfekt lätt allroundjacka som klarar allt utom ihållande nederbörd. Mångsidig och följsam.

Viik Jacket är en smidig jacka som ger dig värme och vindskydd under kallare dagar, oavsett om du bär den som isolerande mellanlager eller skyddande ytterjacka. Jackans Primaloft-isolering i body mapping-konstruktion tar hänsyn till var kroppen behöver värmen bäst, och ger komfort utan avkall på rörelsefrihet. Tack vare sin DWR-behandling skyddar Viik Jacket även mot lätt regn, vilket ger en mångsidig jacka som låter dig vara aktiv även kalla dagar.

 

Gero, ryggsäck

– Den vattentäta ryggsäcken använder vi dagligen. Den är helt enkelt grym och som allra bäst när vädret är som allra värst.

Blötvädrets trotjänare. Gero 35 WP är en vattentät ryggsäck med rullöppning, utmärkt för skridskoåkning, paddling eller cykelpendling. Den helsvetsade designen i kombination med den vattentäta rullöppningen minimerar risken för vattenintrång och håller dina prylar torra. En ryggsäck att lita på oavsett aktivitet och väder. Gero är tillverkad i vattentät polyamid, med ventilerande mesh-foder närmast ryggen. Ryggsäcken har en stor och expanderbar frontficka. Avtagbart höftbälte, elastiska sidfickor i mesh och kompressionsremmar i sidorna gör Gero till en praktisk vardagssäck. Säkerhetsficka och reflekterande detaljer tillför ytterligare funktion till cykelpendlingen. Kompatibel med Lundhags Secura Safety System.